Koh Kood i Thailand

Taxi i Bangkok


Taxi er som regel den mest behagelige måde at komme rundt i Bangkok. Dog kan det i visse tilfælde være hurtigere med skytrain eller metro. Fra lufthavnen Suvarnabhumi er det nemt at praje en taxi og blive kørt direkte til dit guesthose.

Taxi i Bangkok

En ledig gul og grøn taxi på gaden i Bangkok

Taxierne i Bangkok kan være mange farver, men som oftest ser man de grønne og gule eller røde og blå taxier. Der er tusindvis af taxier i byen, og det er så godt som aldrig et problem at finde en, der er ledig. Generelt betragtes de gule og grønne taxier for at være de bedste, da chaufføren selv ejer bilen. Alle de andre taxier i Bangkok lejes ud til chaufførerne. Når alt kommer til alt, er det naturligvis selve chaufføren og bilen, der er afgørende for turens kvalitet. Et godt råd er altid at praje de taxier, der kommer kørende, i stedet for at køre med de chauffører, der f.eks. sidder på køleren af bilen og venter. Disse har ry for at være dovne og mere aggressive i både kørsel og eventuel forhandling – de arbejder på at køre færre ture til højere priser. Læs mere om sikkerhed i Bangkok.

Vurder altid om taxien ser original ud og om “TAXI-METER”-skiltet på toppen af bilen ikke er håndmalet. Hvis du mistænker taxien at være uoriginal, så find en anden. Der har været flere ubehagelige historier om folk, der har sat sig ind i en pirattaxi og efterfølgende blevet bestjålet. Jo mere pågående en chauffør er, jo større sandsynlighed er der for, at det bliver en træls tur.

Det kræver ingen eksamen at blive taxichauffør i Bangkok. Alligevel har de fleste chauffører en forbløffende viden om byens veje, herunder hvornår man bør tage hvilken vej. Hovedparten af taxichaufførererne taler ikke særligt godt engelsk, så skal man til mindre kendte destinationer, kan det være behjælpeligt at printe en addresse ud – gerne på thai.

Priser på taxi i Bangkok

Når man sætter sig ind i en taxi i Bangkok, bør man først spørge chaufføren, om han vil køre med taximeteret slået til. De forstår fint ord som: “meter” eller “taximeter”.  Hvis han ikke vil slå sit taximeter til, så find roligt en anden taxi. Alternativt kan I aftale en pris, som så betales ved destination.

Taxi midt på Khao San Road

Taxi kører gennem Khao San Road

Sammenlignet med danske priser, er det enormt billigt at køre i taxi i Bangkok. Startgebyret ligger på omkring 40 baht, eller det der svarer til 6 kroner, hvilket inkluderer de første 2 kilometer. Derefter koster det omkring 5-6 baht per kilometer. Taximetret tæller også, når man holder stille, men i et væsentligt lavere tempo, end når man kører.

Det er som regel ikke forventet, at lokale giver chaufføren drikkepenge. Anderledes ser det dog ud for turister. Rund gerne op til nærmeste hele 5 eller 10 baht og giv så lidt ekstra, hvis det har været en meget behagelig tur. Hvis du er uheldig, har – eller i det mindste hævder – chaufføren, at han ikke har småpenge at betale tilbage med. Selvom det som regel ikke sandt, ender man i en sådan situation ofte med at forlade bilen uden tilbagebetaling. Hav derfor altid mindre sedler med.

Det er næsten altid dyrere at køre med en tuk-tuk end en taxi. Selvfølgelig skal man prøve en tur i en tuk-tuk, Men når det er overstået og man sætter sig ind i en taxi, vil man opdage, at taxier er både rarere, billigere, renere, køligere og sikrere.


Taxi fra Suvanabhumi til Khao San Road

Foran Bangkoks internationale lufthavn, Suvarnabhumi

Når man ankommer til lufthavnen i Bangkok, følger man simpelthen skiltene ud til taxierne foran. Find den rette kø og få din taxi. Afvis alle chauffører, der henvender sig til dig foran lufthavnen. Der er en bestemt kø til taxier og det ved chaufførerne godt. Det er de uærlige chauffører, som selv henvender sig til dig – eller vil “hjælpe dig” med at finde den rette vogn. Tager du med dem koster det dig 800-1000 baht, eller endnu mere.

Det skal koste omkring 300-500 baht at blive kørt til Khao San Road, og det tager, afhængig af trafikken, mellem 40-60 minuter. Det dyreste er at aftale en pris på forhånd. Hvis man alligevel gør det,  så skal man huske at sige, at prisen er inklusive eventuelle afgifter på toll ways. Det billigste er at køre med taxi-meteret slået til. Husk også her at høre, om det er med eller uden afgifter på vejene. Husk altid at spørge hvor meget vejafgiften er. Det skal ikke koste mere end 65 baht.

Forløber taxituren dramatisk anderledes end forventet, så noter chaufførens unikke taxinummer, hvilket står på klistermærket i forruden, både på yder- og indersiden. Tag derefter fat i turistpolitiet, fortæl dem historien og oplys nummeret.

Langt, langt de fleste taxiture i Bangkok er meget behagelige. Hvis man udvælger chaufføren og bilen med omhu og ellers opnå enighed om, hvordan betalingen skal foregå, så er det bare at læne sig tilbage i den kølige bil og slappe af.