Koh Kood i Thailand

Sikkerhed


Khao San Road er desværre et af Bangkoks værre områder, når det gælder fup og svindel. Dermed ikke sagt, at du ikke bør føle dig tryg i området, men at en god portion skepsis over for andre, højst sandsynligt vil komme dig til gode. Her beskrives et par af de typiske svindelnumre – og hvordan du undgår dem.

Tuk-tuk til 10 baht (eller helt gratis)

Tuk Tuk i Bangkok

Den karakteristiske tuk-tuk

Tuk-tuk-chauffører i området har ry for at være de mest anmassende og irriterende. Derudover siger de aldrig nej til lettjente penge. Dette klassiske svindelnummer består i at samle intetanende turister op under påskud af en uhørt billig eller gratis tur rundt i området, for så at sætte dem af ved udvalgte butikker. Som betaling får chaufførerne benzinbilletter eller  provision af det eventuelle salg. Hvis en tuk-tuk chauffør tilbyder en sådan tur, vil han ofte også have et lamineret kort, hvor området største turistinformationer er tegnet ind. Lad dig ikke narre af det “flotte” tilbud, og sig pænt nej tak, mens du går videre. En god huskeregel er aldrig at gå ind i en tuk-tuk, hvis chaufføren er alt for ivrig.

Snaksaglige, velklædte mænd, som pludselig viser interesse

Hvis en veltalende og pænt klædt lokal mand pludselig dukker op og starter en samtale, er der ofte noget i gære. Der kan være flere typer fupnumre undervejs:

  1. Manden er flink og rar og udspørger dig om hvor du kommer fra, hvor længe du har været i Thailand og hvad du kan lide at shoppe efter. Derefter forsvinder han igen. Kort efter vil en af de normale sælgere tage kontakt til dig, og sjovt nok tilbyde dig noget, som baseret på den første samtale, kunne have din interesse. Det kunne være falske smykker – til overpris.
  2. Manden er flink og rar og oplyser dig om, at den turistattraktion du tydeligvis er på vej imod, desværre er lukket. Heldigvis kender han en anden attraktion eller et helt andet sted, du burde se. Der findes mange udgaver af dette svindelnummer. Skal du på bådtur fortæller han f.eks., at der er sket en drukneulykke i nærheden, men at de kender en anden (og ekstremt dyr) båd, du kan tage med. Skal du se et tempel fortæller han, at det desværre er en thai helligdag i dag, hvorfor templet har lukket.

Stol ikke på mænd med sådanne karakteristika og sæt dig aldrig ind i deres tuk-tuk eller taxi – det ender i bedste (og fleste) tilfælde med at blive meget dyrt og tage meget lang tid.

Taxi eller tuk-tuk til 10 gange prisen

Taxi-Meter, Taxi i Bangkok

Transport i Bangkok - Taxi, tuk-tuk og bus.

Vend dig til at altid at bede en taxichauffør om at slå taximeteret til. Vil han ikke det, så forlad taxien og find en anden – der er masser. Vil han ikke slå taximeteret til (og er du utålmodig med at komme videre) kan du forsøge at aftale en pris med chaufføren. Sørg for at understrege, at prisen er for begge personer. Så snart i er blevet enige, er der meget sjældent problemer. Tager du med en taxi eller en tuk-tuk uden taximeter eller uden at aftale prisen på forhånd, kan det godt gå hen og blive din dyreste taxitur i Bangkok. Her kan du læse mere om at køre med taxi i Bangkok.


Private busselskaber med direkte VIP-ture

Hvis et tilbud i Bangkok lyder for godt til at være sandt, så er det med 99,8% sikkerhed tilfældet. Det gælder også såkaldte VIP-busser, som tilbyder en bestemt rute non-stop i en bus af høj kvalitet – billigt. Bider man på, kan man ende i nedslidte minibusser, som tager væsentligt længere om at nå frem end lovet, bl.a. fordi man skal skifte 3-4 gange. Tag i stedet med offentlig transport, hvor både bus og tog som regel er meget velfungerende.

Døvstumme malere

1000 Baht

Den største seddel i Thailand - 1000 baht

Dette trick udføres som regel af ældre herrer, som sælger flotte malerier eller tryk på et gadehjørne. Han er døvstum og kan kun kommunikere ved at skrive lidt på en lap papir, hvilket gør det uhyre svært at prutte om prisen. Han gør dog hurtigt opmærksom på, at han rent faktisk selv står bag kunsten. Da man hurtigt får ondt af den døvstumme maler, betaler man uden tøven den ekstra pris – det er trods alt hans egen kunst, og han har sikkert svært ved at klare sig med sine handicap. Kort efter forlader man boden med en masse lapper kunst, for på det næste gadehjørne at møde endnu en døvstum “maler”, med nøjagtig samme udvalg.

Hvis uheldet er ude

Der findes mange snedige mennesker og særdeles gennemtænkte svindelnumre i Bangkok. Hvis du bliver snydt i en butik, har du dog mulighed for få nogle af dine penge igen. Tag så hurtigt som muligt kontakt til den thailandske turistmyndighed (+66-2-694-1222) eller turistpolitiet (1155). Udfyld en klage og tag så tilbage til butikken, som skal – ifølge loven – udbetale 80% af beløbet. Turistpolitiet kan desuden også hjælpe dig i andre situationer, hvor du er blevet narret.

Den danske ambassade i Bangkok
Adresse: 10 Sathorn, Soi 1
Telefon: +66-2-343-1100
Hjemmeside: http://www.ambbangkok.um.dk/da