Koh Kood i Thailand

Om Khao San Road


Hvad der tidligere var et stille område i Banglamphu er i dag Bangkoks centrum for backpackere og budgetrejsende og en decideret turistattraktion i sig selv. Khao San Road er så godt som et obligatorisk stop på rejsen i Sydøstasien, hvor rejsende mødes på gadens mange guesthouses, caféer og barer og deler deres oplevelser og erfaringer.

Khao San Road i Bangkok

Khao San Road

Khao San Road er én af Sydøstasiens mest berømte gader, beliggende tæt på Chao Phraya River i den nordlige side af området Rattanakosin. Det behøver man dog ikke huske på, da så godt som alle lokale i Bangkok ved, hvor gaden ligger. Backpackere og budgetrejsende tiltrækkes af Khao San Road, på grund af dets billige overnatningsmuligheder og endeløse muligheder for at planlægge og booke den videre rejse. Og da Suvarnabhumi – Bangkoks internationale lufthavn – er den mest aktive lufthavn i hele Sydøstasien, fungerer Khao San Road for mange som indgangen til Bangkok, Thailand og den kommende tids fantastiske oplevelser. Det er herfra rejsen starter.

Lidt historie bag Khao San Road

Khao San Road skilt

Khao betyder ris på thai.

På thai kendes Khao San Road som ถนนข้าวสาร, hvilket udtales cow-san-road. Ordet Khao betyder ris, da gaden har haft indflydelse på rishandlen i Bangkok og Thailand. Det startede med ét lille hus, som tilbød overnatning til de rishandlende, som kom fra andre egne af landet. Derefter åbnede flere butikker, som solgte tilbehør til munke, og Khao San Road blev kendt som en religøs gade. Derudover blev Khao San Road hurtigt elsket af de passerende på grund af den afslappede atmosfære. Rygterne spredte sig, og i 1982 åbnede Bonny, det første guesthouse, som både målrettede sig handlende og turister. Her kunne op til seks overnattende få et måltid mad og en seng for 20 baht – eller det der svarer til 3,5 kr.


Khao San Road i dag

I dag er Khao San Road hverken kendt som afslappende eller religiøs. Tværtimod er gaden kendt for en endeløs strøm af turister, som ikke vil gå glip af Bangkoks mange muligheder, eller som er på transit gennem byen. Og hvor der er turister, er der sælgere, butikker og boder. Gaden har i løbet af få årtier udviklet sig fra at være en 500 meter lang og hurtigt overset gade, til at influere et større område, hvor tilstødende og parallelle gader påvirkes af udviklingen og hvor strømmen af tuk-tuk’ere og taxier er lige så jævn som strømmen af turister.

På og omkring gaden er utallige muligheder for overdrage dine friskhævede baht til en ny ejermand. Det kan f.eks. ske i områdets mang hoteller, guesthouses, barer, restauranter, boder og butikker (som sælger alle tænkelige kopivarer, bøger, tøj, smykker, mad, madvarer og souvenirs), apoteker, internet-caféer, hæveautomater (ATMs), massagehuse, skræddere og travel agencies.

Tuk-tuk

Tuk-tuk chaffør tæt på Khao San Road

Sælgerne på Khao San Road er utroligt kreative og kopierer hinandens lynhurtigt hinandens sucesser. Hvis man er i tvivl om hvilket tøjmærke, der for tiden er hottest og sælger bedst, skal man bare kigge sig omkring. Gaden følger ligeledes udviklingen. En gang blev der solgt kopierede bånd. Så blev det CD’er og DVD’er – og nu kan man tage sin iPod med ned på gaden, for at få fyldt musik og film på den.